Екстракція кави

Головна Сторінка » Екстракція кави

У даній статті мова піде про один з головних термінов, а саме екстракцію. У нашому випадку це екстракція кави. Екстракція (від лат. Extraho – витягаю) – це витяг речовини з розчину або сухої суміші за допомогою розчинника (екстрагента), практично не змішується
з вихідною сумішшю (взято з Вікіпедія). У нашому випадку з кавою екстрагентів виступає вода. Наприклад коли заварюють чайний пакетик також утворюється процесс екстракції.

Але нас цікавить саме екстракція кави, таким чином для нас важливо розуміти які параметри впливають на процес єкстракції. Таких параметрів всього 3, а саме:

  • Кава
  • Помол
  • Вода

Ось ці три параметри зараз ми розберемо.

Перший параметр це сам Кава, а точніше її щільність. На це впливає декілька чинників. Перший це метод обробки зерна, а саме суха або мита. При сухій обробці щільність буде нижче, за рахунок того що зерно довгий час лежить на сушінні. При митої обробці щільність буде вище за рахунок того що відбувається тривалий контакт з водою. Другий фактор який впливає на щільність це сама обсмажування зерна. Чим довше смажитися, тим меньш щільною буде кава. Також на щільність впливає і те на якій висоті, в якому кліматі, на яких ґрунтах виростало дерево. Цю інформацію можна отримати безпосередньо у виробника кави.


Другий параметр, що впливає на екстракцію це величина помолу. Помол настроюється під різні методи заварювання для більш глибокого розкриття зерна. Але цю тему ми розглянемо в окремій статті.

Ну і третій параметр – це Вода. А точніше її температура і хімічний склад. В середньому температура води має бути 92 – 94 градуси Цельсія. Якщо температура вище за 94 то готовий напій буде неприємно гірчити. Це пов’язано з тим що при високих температурах починають горіти цукор та ефірні масла і це псує смак. Екстракцію можна проводити і при більш низьких температурах 80-50 градусів і навіть при 10 – 5 градусів.

Треба враховувати, що чим нижче температура води, тим більше часу буде потрібно для екстракції. Наприклад є метод під назвою Cold Brew який відбувається при температурі 5 – 10 градусів протягом 12 – 24 годин. Це те, що стосується температури води. Ну а за хімічним складом нас цікавить жорсткість води. Як я вважаю, всі розуміють чим більше наявність мінералів і солей у воді тим вона жорсткіше. Чим м’якше вода тим екстракція кави відбувається швидше, а чим жорсткіше вода тим екстракція повільніша. Якщо ми заваримо одну й ту ж каву на жорсткій і м’якій воді, то може здаватися, що на жорсткій напій більш насичений. Однак це не так, ми будемо відчувати смак води.

А за рахунок того що в воді і до того було розчинено багато солей і мінералів, вона не може в себе взяти все те що міститься в нашому зерні. Навіть якщо порівняти смак самої води, то можна відчути різницю. Жорстка вода буде щільніше і яскравіше. Саме це ми і відчуваємо коли п’ємо кавовий напій. Ми розібрали три параметра, які впливають на екстракцію кави. Однак при виборі свого смаку, важливо пам’яти про ці параметри, але орієнтуватися на те що подобається саме вам.

Пам’ятайте кава повинна бути трьох “С” 🙂
Свіжо-обсмажений
Свіжо-мелений
Свіжо-випитий

Пробуйте різні сорти і обирайте той що найбільш підходить саме Вам!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *